Tej kontra rákbetegség
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
Amerikai és új-zélandi tudósok kutatásai szerint a tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A népbetegséggé vált kór ellen szakértők szerint helyes életvitellel, mozgással és megfelelő táplálkozással – mindenekelőtt a kalciumban dús, alacsony zsírtartalmú tej fogyasztásával védekezhetünk.
Tej kontra rákbetegség

Tudományos kutatók szerint a tejet rendszeresen fogyasztó gyerekek 40%-kal kisebb eséllyel lesznek felnőttkorukban bélrákosak, s az 55 évesnél idősebb nők esetében 47%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő a kalciumot fogyasztó vizsgált csoport esetében. Emellett a tejben levő természetes D-vitamin tovább csökkentette a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata egészséges életvitellel csökkenthető a leginkább. Szakmai körökben is elfogadott megállapítás: étkezési szokásainkon változtatva, a vastagbélrák kockázata is nagymértékben redukálható. Ezt bizonyítja Brian Cox professzor nemrég közölt kutatási eredménye, amely szerint ha egy gyermek 6 éven keresztül naponta megiszik egy pohár tejet, 40%-kal csökken annak kockázata, hogy felnőtt korában bélrák alakul ki nála. 

Dr. Garami Miklós, a budapesti Tűzoltó Utcai Gyermekklinika gyermekonkológusa mondja: "A gyermekkori daganatos megbetegedések száma és összetétele látványosan eltér a felnőtt lakosságétól. Mára számos nemzetközi tudományos munka bizonyította, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások, például a rendszeres tejfogyasztás, csökkentik bizonyos felnőttkori daganatos megbetegedések kockázatát. Az ok: a kalcium játssza a legnagyobb szerepet a rákos sejtek pusztításának segítésében, ételeink lebontásáért felelős szerveink vannak ugyanis leginkább kitéve a rákos megbetegedés kockázatának. Elegendő tej fogyasztásával a testsúly csökkentése és a fizikai aktivitás segítenek a daganat kialakulási kockázatának a mérséklésében”.

Tej és tejtermékek fogyasztása alapvetően lassíthatja a vastagbél hámsejtjeinek osztódását, s ezzel csökkenti a betegség kialakulásának veszélyeit. A Harvard Közegészségügyi Egyetem (Harvard School of Public Health) a bostoni Brigham and Woman’s Hospitallal végzett közös kutatása ugyancsak megállapította: kellő mennyiségű kalciumbevitel csökkenti a bélpolip kiújulását, ami rákos elváltozássá is válhat. 

Stephanie Smith-Warner egyetemi adjunktus szerint azoknál az embereknél, akik naponta elfogyasztottak egy pohár tejet, hatodával kevesebb daganatos megbetegedés kialakulását figyelték meg, mint azoknál, akik csak hetente ittak két pohár tejet. A kutatás bizonyította, hogy a tejben lévő kalcium volt az elsődleges segítség a megbetegedési kockázat csökkenésében. A kalcium megvédte az elburjánzástól a bélrendszerben található azokat a sejteket, amelyeknek túlnövekedése rák kialakulását idézhette volna elő.

Az amerikai Creighton Egyetem táplálkozástani szakértője, dr. Joan Lappe és munkacsoportja tanulmányai a tej D-vitamin-tartalmának kiemelkedő hatására hívta fel a figyelmet a rákos megbetegedések kapcsán. Ezernél is több 55 
évesnél idősebb nőt kértek fel a vizsgálatra. A pácienseket három csoportra osztották. Az első csoport tagjai négy éven keresztül kalciumot és D-vitamint, a második csoportba tartozók csak kalciumot szedtek, a kontrolcsoport 
tagjai pedig placebót kaptak. A kutatók szerint az első csoportban 60, a másodikban 47%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő a kontrolcsoporthoz képest.  

Ez volt az első klinikai vizsgálat, mely bizonyítja: a D-vitamin csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A tej kiváló kalcium- és D-vitaminforrás, s összességében napi három pohár tej elfogyasztásával megadhatjuk szervezetünknek azt a mennyiséget, mely csökkentheti a rák kialakulásának esélyeit.

Forrás: Infovilág

Kommentárok : 3
Natúr írta : 2012. március. 08, csütörtök - 15:53
Tehát a cikk azt mondja, a Kalcium és a D-vitamin jótékony, nem pedig maga a tej. Egyébként más kutatások, köztük Harvardi kutatás is kimondja a cikk lényegi mondanivalójának az ellentétét, miszerint a mai tejek rákot okoznak.
http://www.denesotto.hu/cikkek/a-tej-es-tejtermekek-egeszsegkarosito-hatasai

drBólya Zoltán írta : 2011. április. 08, péntek - 17:47
Nagytiszteletű Jávor prof.régi elmélete szerint a kolorektális daganatképződés oka a lactobacillus acidophylus kipusztulása a vastagbélből, aminek a kiterjedt antibiotikum fogyasztáson kívül a tejtermékek tartósítása is oka lehet. A putrifikáló baktériumok kolonizációja által kiváltott idült gyulladás, a szorulás,és a béltartalomban a rákkeltő anyagok bekoncentrálódása vezethet a hámmetapláziához, majd a daganatképződéshez. Persze a Calcium és a D vitamin jól jöhet!
dr Bólya Zoltán ny. háziorvos

dr Bólya Zoltán írta : 2011. április. 08, péntek - 17:34


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 5+7 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :