A Magyar Géniusz
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
A magyarok gyakran „tehetséges nemzet”-ként határozzák meg magukat, egy felmérés szerint az orvostudományban, a matematikában és a sportban tartjuk magunkat a leginkább „tálentumosnak", és háromból ketten úgy vélik, hogy valamiben tehetségesek. A tehetségsegítés az elmúlt évtizedekben is a nemzetközi élvonalhoz tartozott, és hogy így is maradjon, ezen dolgozik a Magyar Géniusz Program. Eddig az Európai Unió nyolc állama alkalmazta a magyar példát, hogy hálózatos rendszert kell kialakítani a hatékony tehetségsegítéshez.
A Magyar Géniusz

Egyebek között ez hangzott el a Magyar Géniusz Program évzáró sajtótájékoztatóján, a budapesti Eötvös kollégiumban, amely a hazai tehetséggondozás egyik legrégebbi intézménye. Magyarország immár jó példának számít az Európai Unióban a tehetséggondozás szempontjából - mondta Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, aki szerint már nyolc uniós tagállam vette át valamilyen formában a magyar példát.

A Magyar Géniusz Program második éve működik, és az egész Kárpát-medencében több 10 ezer embert összefogó vállalkozás. A képzésekre, amelyek elsősorban pedagógusoknak szólnak, eddig 10 ezren jelentkeztek, de szülők is eltanulhatják a tehetségsegítés tudományát. Országosan 350 úgynevezett tehetségpont működik, ahol a fiatalok segítséget kaphatnak tehetségük felismeréséhez és kibontásához. Ezek elsősorban oktatási intézmények, de van közöttük cukrászműhely, sakk-klub és javító-nevelő intézet is. A tehetségpontok hálózatában várhatóan 20 ezer fiatalt érnek el, a tehetségnapokon pedig mintegy 50 ezren vehetnek részt.

"A tehetséggondozás nem kampányfeladat, itt egy ember sorsáról van szó, egy pályát jelent, amely több évtizedben mérhető, ezért örülünk, hogy a nemzeti tehetségprogram 2028-ig szól" – mondta Csermely Péter, aki szerint a program célja a tehetségbarát társadalmi környezet kialakítása.

A Magyar Géniusz Program elvileg jövőre befejeződik, de a remények szerint a kormány elfogadja ennek folytatását, a Tehetséghidak projektet. A jövőre kezdődő magyar EU-elnökség jó esélyt ad arra, hogy ezt a gondolatot tovább terjesszék; az oktatásért felelős államtitkárságnak az egyik kiemelt programja a féléves magyar elnökség idejére éppen a tehetséggondozás - mondta Csermely Péter.

http://geniuszportal.hu/,

http://www.tehetsegpont.hu/

Forrás: világtudomány, Magyar Géniusz Program

Kommentárok : 5
a szerk. írta : 2010. december. 18, szombat - 19:22
Amennyire megismertem Csermely professzort, úgy gondolom "életét és vérét" adja ezért az ügyért.

Biró G. Albert írta : 2010. december. 18, szombat - 14:48
Mi határontúli tehetséggondozók együtt reménykedünk Csermely Péterrel, hogy a tehehetségápolás ne legyen csupán egy kampányakció.

Biró G. Albert írta : 2010. december. 18, szombat - 14:47
Mi határontúli tehetséggondozók együtt reménykedünk Csermely Péterrel, hogy a tehehetségápolás ne legyen csupán egy kampányakció.

Biró G. Albert írta : 2010. december. 18, szombat - 14:42

írta : 2010. december. 18, szombat - 14:42


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :