Új fény - leváltja a lézert?
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
Fotonok egy csoportja leválthatja, de legalábbis helyettesítheti a lézertechnikát. Az elképzelés azt célozza, hogy a napfényt mintegy nagyítóval gyűjtsék össze a napelemeken.
Új fény -  leváltja a lézert?

A lézer a kutatásban és az iparban univerzális eszköznek számít, a létrejött fény időben és térben koherens, a lézer által kibocsátott hullámok fázisa a sugár minden keresztmetszeténél azonos. Ugyanakkor minél rövidebb a hullámhossz, annál nagyobb energiaráfordítás szükséges sugárzáshoz. Német fizikusok most úgy tűnik, hogy alternatívára bukkantak, mert fényrészecskékből, fotonokból olyan együttest alkottak, amelynek a hullámai ugyancsak koherensek. Ez megfelel egy ún. Bose-Einstein - kondenzációnak (BEC) - fényből.

1924-ben Einstein egy rövid dolgozatot kapott Satyendra Nath Bose fiatal indiai fizikustól, melyben a fényt, mint fotonokból álló gázként írja le, és megkérte Einsteint, hogy segítse a publikálását. Einstein megállapította, hogy hasonló energia-eloszlás lehet érvényes az atomokra is, és egy cikket közölt német nyelven, mely leírta Bose modelljét, és elmagyarázta a modell következményeit. A Bose–Einstein-eloszlás, mint kiderült, a bozonok (például a fotonok) eloszlását írja le.

Csak 1995-ben sikerült a tudósoknak egy Bose-Einstein kondenzációt létrehozni, amit 2001-ben Nobel-díjjal ismertek el. A fizikusok a kutatás során csapdába csalták az atomokat és lehűtötték őket. Az abszolút nulla fok táján jött létre a BEC. Ekkor valamennyi részecske teljesen azonosan viselkedett és megkülönböztethetetlenné vált, és szemmel látható kvantumobjektumot alkotott. Ez pedig megnyitotta az utat egy új anyaghoz.

A mi fény-BEC-ünk szobahőmérsékletű, mondja Martin Weitz, a bonni kutatás vezetője. Nem kell hűteni a részecskéket, hanem valamennyit a legalacsonyabb kvantumállapotba kell vezetni, hogy egyáltalán létrejöhessen a fényhatás. A bonni kutatók módszere révén a napfényt összpontosítani lehetne a napelemeken, de használható a nanokutatásban és az elektronikában is.

Forrás: weltonline, wikipédia

Kommentárok : 1
tiborza írta : 2011. január. 07, péntek - 15:00
Sajnos nem derül ki a cikkből, mivel és hogyan sikerült szobahőmérsékleten a BEC.


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :