Az anya hangja csodát tesz!
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
Az édesanya hangja olyan, mint az érintés: csökkenti a stressz-hormonokat és növeli az oxitocin - szintet. A gyerekek az iskola végeztével nem csak kiabálással vezetik le a stresszt, hanem a mobiltelefon után nyúlnak, hogy a mamával beszélhessenek. A felhalmozódott feszültség pedig a telefonbeszélgetés hatására csökken, a gyerek arca kisimul. Mi történik?
Az anya hangja csodát tesz!

Az anya szavait „lefordítja” a gyerek szervezete, az anya hangja mobilizálja az oxitocin nevű hormont, amely erősíti az összetartozást anya és gyermek között. Az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet. Az anyai hormon felkészíti a magzati agyat a szülésre, segíti az anyai kötődést. Fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. A férfiaknál az oxitocin hatását némileg ellensúlyozza a tesztoszteron. Szerelmes embereknek az átlagnál magasabb az oxitocin-szintje, és a jelek szerint alkalmas arra is, hogy javítsa a szociális kapcsolatteremtő képességet.

Az embernél a kapcsolaterősítés akusztikusan is működik, a gyerekek agya is termel ilyen hormont, ha meghallja az édesanya hangját. Leslie Seltzer (Madison) kísérlete során 7 – 12 éves lányokat hozott enyhe stresszhelyzetbe, - egy előadást kellett tartaniuk - majd édesanyjuk vagy átölelte, vagy telefonon felhívta őket, illetve kontrollként filmet nézhettek. A film nem ért semmit, viszont az anyai hang hatására csökkent a stressz, hormonokat és nőtt az oxitocin - szint.

Forrás Die Presse, Proceedings B,

Kommentárok : 2
Bódis Péter írta : 2010. május. 15, szombat - 17:53
Nagyon édes a gyerkőc! ;)

írta : 2010. május. 13, csütörtök - 19:08


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 5+7 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :