A madarak okosabbak, mint a csimpánzok?
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
A madaraknak sokkal több van a fejükben, mint ahogy azt feltételezték, ezt mutatják az új-zélandi keával folytatott kísérletek. A kea innovatív gondolkodó, és esetenként ravaszabb, mint egy majom. A szürke ludak megismerik régi lúdbarátaikat, sőt az embereket is, évek után, az arcukról. A varjak szerszámokat használnak, hogy a fák repedéseiből kipiszkálják a finom féreg-falatokat, az arapapagájok pedig szortírozzák a kockákat. Egy új-zélandi papagájfaj, a kea, amelynek szürkészöld tollazata és nagy, erős, horgas csőre van újabb és újabb meglepetéseket okoz a tudósoknak, ugyanis a kísérletek során hasonló, vagy jobb teljesítményt nyújt, mint a főemlősök, konkrétan a csimpánzok.
A madarak okosabbak, mint a csimpánzok?

Bécsben, a Wilhelminenbergen folynak azok a vizsgálatok, amelyeket Alice Auersperg többek között a Big Kermit nevű keával végez. A kutatás vezetője Gajdon Gyula, svájci állampolgárságú zoológus, aki a Konrad Lorenz Kutatóintézetben 22 keával folytat kísérleteket, vizsgálva a madarak intelligenciáját, írja a Neue Züricher Zeitung online változata. A kea legendás madár, a hegyek bohócának is nevezik, vagy vészjóslóbb nevén,  szárnyas farkasként emlegeti, mert madárfiókától a bárányig sok mindent megtámad a tyúkméretű madár.

Gajdon Gyula szerint kétféle intelligenciát vizsgálnak: a szociális és a technikai intelligenciát. Az első azt jelenti, hogy az állatok fajtársaiktól tanulnak a legtöbbet, így pl. hogyan ás ki egy gyökeret egy idősebb madár. A technikai intelligencia azt tételezi, hogy különböző problémákat teljesen önállóan képesek a madarak megoldani, például azt, hogyan jutnak a legegyszerűbben táplálékhoz. A kérdés az, hogy a kea a többi madártól vagy a környezetéből okulva tanul-e többet?

Big Kermit megoldja a feladatot, először teszteli, hozzájut-e a mogyoróhoz eszköz nélkül, aztán fog egy golyót, beleejti a műanyag csőbe, amelybe a csemegét tették, és addig rázogatja, amíg a golyó ki nem üti a mogyorót. Volt A-terv, de aztán a B-terv működött.

A keák specialitása, hogy újra meg újra próbálkoznak, változtatnak, átszerveznek, amíg meg nem oldják a feladatot. Kíváncsiak, és szinte rajonganak a problémák megoldásáért. Gajdon Gyula szerint korábban az életterükben nem volt természetes ellenségük, ezért maradtak nyitottak és félelem nélküliek, és teljes egészében képesek egy adott projektre összpontosítani. Szeretik a színes dolgokat, ezért aztán néha szándékosan rosszul oldják meg a feladatot, hogy a képernyőn felvillanjon a píros szín – ennek aztán örülnek.

Az alkalmazkodás és túlélés képességének titka a kea szociális szervezettségében és játékosságában rejlik. A prérifarkasokhoz, varjakhoz és emberekhez hasonlóan, a keák „nyitott programmal” rendelkező állatok, akiknek kivételes képességük van a tanulásra és az új megoldások keresésére. A környezetükben lévő tárgyak felfedezése és átalakítása által a keák fejlődése inkább az egyéni, mint a szociális tanulás irányába fejlődött. Merészségét, destruktív hajlamát és kíváncsiságát a játék megnyilvánulásainak tekintik a tudósok.

A kea egész 1986-ig nem állt teljes védelem alatt, amikor a magas vidékek farmereit rábírták, hogy adják fel törvény adta jogaikat a keák vadászatára, cserébe a kormányzati ügynökségek kivizsgálnak minden kea által elkövetett bárányok elleni támadást, és eltávolítják a problémás madarakat. A sípályákat üzemeltetőket pedig arra ösztönzik, hogy a felszerelésüket olyan erősre tervezzék, ami ellenáll a Kea erős csőrének. Ily módon megtanulhatunk együtt élni a vadvilággal, és életteret biztosítani neki- írja a pukekokaka bloggere.

Új Zélandon úgy vélik, hogy a hegyekben mintegy 5000 kea élhet szabadon.

(LJ)

http://pukekokaka.blogspot.com/2007/07/kea.html

www.nzz.ch

 

Kommentárok : 1
papajoe írta : 2010. április. 22, csütörtök - 04:52
Idézet pukekó kakától: A legjobb sztori, amit eddig hallottam az egy a Milford Track-en túrázó kisebb csoport története volt. Egyik este, három pár túrabakancsot a sátor előtt hagytak száradni, ám az éjszaka folyamán ott járt egy Kea, aki úgy gondolta, hogy megvicceli a hőseinket, és mindhárom pár cipőből csak a jobbosokat megfogta, és jó magasra felakasztotta a környező fákra. Majd megült egy fán, és reggel a pórul járt főhőseinket még jól körbe is röhögte.


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 5+7 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :