A gyilkos paradicsom él!
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
A gyilkoló növények évtizedeken át témát szolgáltattak a horror, a fantasy és science - fiction könyveknek, miközben a biológusoknak hétköznapi üggyé vált az, hogy köztünk élnek a „húsevő növények.” Ez ugyan némileg megzavarhatja a vegetáriánusok eddigi világrendjét, azonban tény, hogy eddig mintegy 650 fajt katalogizáltak és elemezték azt, milyen rafinált módon kapják el, tartják fogva és emésztik meg áldozataikat. Embereket ugyan nem, de rovarokat minden további nélkül elpusztítanak. A londoni Royal Botanic Garden („Kew Gardens“) szakértőinek legújabb tanulmánya ezzel kapcsolatban egészen meglepő következtetéseket tartalmaz. A kutatók úgy vélik, hogy az eddig feltételezettnél ötven! százalékkal több növényfajta öl és eszik állatokat, és ennél még sokkal többen is lehetnek.
A gyilkos paradicsom él!

A londoni tanulmány kedvenc zöldségeinkről is megállapítja, hogy gyilkosok: a listát a paradicsom és a krumpli vezeti. Így most már bizonyos: a gyilkos paradicsom létezik!

Michael Fay szerint mindez azért kerülte el az emberek figyelmét, mert a paradicsom nem olyan feltűnő módon öli áldozatait, mint a többi növény, és a tett, valamint az áldozat kimúlása között eltelik némi idő. Fay szerint a paradicsomok a szárukon lévő apró, ragadós szőrökkel folyamatosan fogják a levéltetveket, amelyek csak később potyognak le és gazdagítják tápanyaggal a növény körül a földet, amiből aztán a paradicsom táplálkozik. Ez a tökéletes gyilkosság, legalább úgy, mint Roald Dahlnál az „Áldozati báránycomb”, ha emlékeznek, mire gondolok.

A botanikusok véleménye szerint az eddig növényi védekezésnek vélt akciók közül több is támadásként lepleződik le, azzal a világos céllal, hogy utána tápanyagot nyerjenek az áldozat testéből. Hasonló, eddig nem sejtett támadásokat hajthatnak végre a burgonyák, amelyek több fajtáján a paradicsoméhoz hasonló tapadós szőr borítja a szárat és a leveleket.

Az ugyancsak Amerikából származó petúniákat és broméliákat, de a muskátlikat és sok más, makulátlanul békésnek gondolt növényt vizsgáltak meg a kutatók, nagyítóval, mikroszkóppal és megfigyelő kamerákkal. A tudósok szerint nagyon rugalmas a határ a növényvilágban a kifejezetten „húsevő” növények, mint a Vénusz csapda, vagy a tisztán „vegetáriánusok” között. Egy dolgot azonban határozottan állítanak a brit tudósok: „Sokkal több gyilkos növénnyel vagyunk körülvéve, mint azt valaha is álmodhattuk:” (LJ)

Forrás: weltonline

 

Kommentárok : 1
papajoe írta : 2010. március. 08, hétfő - 19:16
A vegetariánusok mostantól tényleg gondban lesznek, hogy esznek-e a "rovarevő" paradicsomból...


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 13+11 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :