A jövő gépe
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék :
A jövő gépe

Az igazi lundák tengeri életmódot folytatnak, idejük nagy részét a tengeren töltik, csak a szaporodás köti őket a szárazföldhöz. Füves lejtőkön, sziklafalakon, szigeteken fészkelnek, a legtöbben Izlandon, Skóciában, Skandináviában, Kanadában találhatók.

A NASA által kifejlesztett lunda, angolul Puffin viszont egy igen figyelemre méltó kísérlet a jövő személyszállítási gondjainak megoldására. A vertikálisan felszálló és landoló (VTOL) elektromos meghajtású repülőt a tervek szerint ma mutatja be az amerikai űrkutatási ügynökség cége. A pilóta állva indítja, és hason fekve vezeti a gépet, aztán újra álló pozícióban landolhat vele.

A több mint 3 és fél méter magas, és mintegy 4 méternyi fesztávolságú szárnyakkal rendelkező repülő meglehetősen nagy, ám még elviselhető méretű. Elvileg képes óránként 550 kilométeres sebességre is, de a normál közlekedésben 260-280 kilométert tenne meg óránként, ha az akkumulátor engedné. Hatótávolsága jelenleg kb. 80 kilométer, azonban ez az erősebb akkumulátorok segítségével növelhető.

http://www.popsci.com/technology/article/2010-01/nasas-puffin-aircraft-stealthy-one-man-vtol-aircraft

Forrás: popsci.com

Kommentárok : 1
Bódis Péter írta : 2010. január. 26, kedd - 00:21
Hát ez király, hogy ezt sem én találtam ki!!! Mutattam gyerekeimnek, azóta ilyeneket építenek LEGO-ból...
Köszönjük a cikket, érdemes a videot is megnézni a linken!


Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :