Nagyszótárakból katedrálist
Forrás : Világtudomány.hu
Címkék : MTA, a magyar nyelv nagyszótára, Pálinkás József,
Éppen mint a katedrálisoknál: "Generációk kellenek hozzá, és lehet, hogy a végeredmény egy kicsit más lesz, mint amit az alapozásnál elképzeltek." Ez az író, Nádasdy Ádám véleménye arról a műről, amely a magyar nyelvtudomány régi adósságát törleszti. A magyar nyelv nagyszótárának harmadik és negyedik kötetét Pálinkás Józsefnek, az Akadémia elnökének részvételével mutatták be az MTA Nyelvtudományi Intézetében. A szótárakat szakemberek és a magyar kultúrtörténet iránt érdeklődők egyaránt haszonnal és élvezettel forgathatják.
Nagyszótárakból katedrálist
 "Számunkra, magyarok számára az anyanyelv az egyik legfontosabb összetartó erő. A nyelvünk múltját és a nyomtatása pillanatában rögzített állapotát bemutató szótár ezért az egész nemzet életét, kultúráját tükrözi" – hangoztatta a magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótárkészítő vállalkozásának súlyát értékelve Pálinkás József. Mint elmondta, a nyelv nagyszótára sokkal több egy egyszerű értelmező szótárnál: az irodalom és a nyelv semmi mással nem pótolható gyűjteményes bemutatása. "

Az MTA elnöke arra kérte a szótárkészítőket, hogy a lehető legnagyobb ütemben folytassák különleges szakértelmet és nagyfokú precizitást igénylő munkájukat, amelynek eredményeképpen a 18-20 részesre tervezett sorozat további kötetei minél előbb megjelenhetnek. Pálinkás József egyúttal biztosította a kutatókat arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elkötelezett abban, hogy a munkához szükséges pénzügyi feltételeket biztosítsa. "Még évtizedekig feladatot ad a szótár elkészítése" – mondta a nyelvészek nevében Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója, aki a sorozatot a magyar nyelv élő múzeumának nevezte.

A teljes mű mintegy száztízezer címszót dolgoz majd fel, az irodalmi és a köznyelv szókincse mellett bőségesen válogat az archaikussá váló szavakból, a csoport- és rétegnyelvek, a nyelvjárások, valamint a szleng szókészletéből. Kenesei István jelezte, hogy az adatbázisként készülő szótár a jövőben elektronikus formában is elérhetővé válhat, sőt tovább bővülhet.

Ittzés Nóra főszerkesztő a bemutatón a szakmai munka műhelytitkainak ismertetése mellett a nagyszótár sajátosságairól és újdonságairól is beszélt. Felhívta rá a figyelmet, hogy a korábbi, hasonló vállalkozásokkal szemben az 1985-ben elkezdődött munka eredményeként eddig napvilágot látott négy kötet nemcsak az egyes szavak jelentéseit adja vissza az eddigieknél teljesebben és tagoltabban, hanem az állandósult szókapcsolatokéit is. Egyedülálló a magyar értelmező szótárak között a tekintetben is, hogy mint szövegbázisra, korpuszra épülő szótár konkrét nyelvi anyag elemzése alapján készíti el a szavak lexikográfiai leírását, és minden címszó valamennyi jelentését az 1772 és 2000 között keletkezett írásokból álló szöveggyűjtemény példamondataival szemlélteti.

A b betűs címszavak első és második felét tartalmazó harmadik és negyedik kötetet méltatva Nádasdy Ádám nyelvész, költő a szerkesztők tevékenységét a székesegyházak építőinek munkájához hasonlította: "Generációk kellenek hozzá, és lehet, hogy a végeredmény egy kicsit más lesz, mint amit az alapozásnál elképzeltek."

Forrás: mta.hu
Kommentárok : 0

Még senki sem kommentálta a cikket. Legyen Ön az első!Szóljon hozzá Ön is!
Az Ön neve :
Kérem írja be a(z) 9+13 művelet eredményét ide :
Hozzászólása :